Verandering van dieet19-10-2014

Eigenlijk al heel mijn leven heb ik last van depressies en de laatste jaren, sinds ik in 2006 gewoonweg veel te veel van mijn lichaam en geest had gevraagd (altijd werken, na het werk verbouwen in ons nieuwe huis en zaak en in de weekenden 1 a 2 veldrij wedstrijden doen en natuurlijk de rest van het weekend werken en verbouwen) had ik last van mijn lichaam en een hele lage weerstand. Zo langzamerhand had ik in de loop van de jaren alles al geprobeerd om dit te verhelpen maar dit mocht niet baten. Inmiddels had ik al aardig geleerd de continue pijn in mijn lichaam te accepteren evenals de depressies en de lage weerstand.

Maar op een dag kwam mijn zus bij mij met het verhaal dat ze een ondernemer of liever gezegd onderneemster (Gertie Tuller) in Almen had gesproken die een bedrijf had in voedingsadvies....Jouw Leefstijl. Volgens het verhaal van mijn zus zou zij mij wel kunnen helpen in mijn problemen. Ik dus direct een afspraak gemaakt maar eerlijk gezegd was ik wel een beetje sceptisch. We aten al jaren gezond (geen potjes, maar verse spullen etc) en bovendien hoe wil je met wijziging van voeding o.a. mijn geestelijke stabiliteit verhelpen.

De dag van de afspraak een heel prettig gesprek gehad met Gertie waarbij mij werd uitgelegd hoe het princiepe werkte en wat ik "fout" deed in mijn voedingspatroon. Eenmaal in de auto naar huis zakte mij de moed in de schoenen en werd ik enorm verdrietig vooral omdat ik het idee had dat ik al jaren goed en gezond had gegeten.

Maar toen dit gevoel eenmaal weg was wist ik wel zeker dat ik hier mee door wou. Niet geschoten altijd mis. Wat ik vooral in mijn menu miste waren de koolhydraten en suikers waar sporters toch altijd volgens "de standaard wetten" nog steeds op presteren. Het voedingspatroon die ik nu moest volgen bestond meer uit eiwitten en vetten. Niet raar dat ik ook nu een beetje sceptisch was. Zou zij wel verstand hebben van sporters en de behoeften qua voeding was de vraag die door mijn hoofd spookte.

Bij de eerst volgende trainings-wedstrijd loop werdt dit gevoel alleen maar versterkt. Waar ik normaal gewoon zonder problemen 1/2 marathon zou lopen stond ik ineens na 8 km geparkeerd. Zie nou wel, dit werkt niet was mijn eerste gedachte. Maar anderzijds wist ik ook dat verandering van voeding ook aanpassingstijd zou vergen. Zo langzamerhand ging het stukje bij beter en nog leuker mijn vetpercentage en gewicht zakte en mijn spiermassa nam toe ;) En ook zeker niet onbelangrijk mijn depressies verdwenen of waren er in veel mindere mate aanwezig. Het viel mij ook direct op dat als ik eten met teveel suikers nam de hoofdpijn weer in mijn hoofd kwam. De hoofdpijn die al jaren er voor zorgde dat ik vervolgens heel hyper actief werd om vervolgens in een depressie te eindigen. Ik begon er stiekem toch steeds meer in te geloven.

Nu zit ik zo'n beetje 1/2 jaar verder en de kwaliteit van mijn leven is echt super vooruit gegaan. Ik hoor van mensen om mij heen dat ik er echt veel gezonder uit zie. En wat voor mij ook heel erg belangrijk is, en een heel groot deel van mijn leven, is dat het sporten nog beter ging dan het al ging. Ik loop de ene PR na da andere PR. Ook mijn marathon voorbereiding is zonder enige blessure verlopen. Ik denk dat dat een groot onderschat deel is van een hoop mensen, dat je met de juiste voeding blessures kan voorkomen. Iets wat ik zelf al wist, maar blijkbaar kon het dus allemaal beter. Ik ben dus echt volledig overtuigd dat Gertie mij de juiste weg in heeft gestuurd...alleen moest het kwartje bij mij zelf nog vallen ;)

Reageer op dit artikel<----

Eerdere reactie(s):